Skip to main content

In de zoektocht naar duurzame energieoplossingen voor verwarming en koeling van woningen wint bodemwarmte in rap tempo aan populariteit. Bodemwarmte biedt een efficiënte en milieuvriendelijke manier om onze huizen te verwarmen. In combinatie met warmtepompen kan bodemwarmte een duurzaam alternatief bieden voor traditionele verwarmingssystemen. 

Wat is bodemwarmte?

Bodemwarmte verwijst naar de warmte die wordt opgeslagen in de aarde, zowel in de bovenste bodemlagen als op grotere diepte. Deze warmte ontstaat door de natuurlijke warmteafgifte van de aarde, de zonnestraling die de bodem bereikt en geologische processen. Bodemwarmte is een hernieuwbare energiebron die constant beschikbaar is, ongeacht de weersomstandigheden. Het is een stabiele en betrouwbare bron van warmte voor verwarmingssystemen.

Hoe werkt een warmtepomp met bodemwarmte?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit een bron met een lagere temperatuur haalt en deze vervolgens opwaardeert naar een hogere temperatuur die geschikt is voor verwarming. Bij het gebruik van bodemwarmte als bron onttrekt de warmtepomp de warmte aan de bodem en verhoogt deze naar een bruikbaar niveau.

Voordelen van bodemwarmte en warmtepompen

Duurzaamheid

Bodemwarmte is een duurzame energiebron, aangezien het gebruik maakt van de natuurlijke warmteafgifte van de aarde. Het benutten van deze hernieuwbare energiebron helpt de CO2-uitstoot te verminderen en draagt bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Energie-efficiëntie

Warmtepompen die gebruik maken van bodemwarmte zijn zeer energie-efficiënt. Ze kunnen tot vier keer meer energie produceren dan de elektriciteit die nodig is om ze te laten werken. Dit betekent dat warmtepompen een hoog rendement hebben en aanzienlijke energiebesparingen kunnen opleveren.

Kostenbesparing

Hoewel de initiële investering voor de installatie van een warmtepompsysteem met bodemwarmte hoger kan zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen, kunnen de energiebesparingen op de lange termijn aanzienlijk zijn. Lagere energiekosten en de potentiële beschikbaarheid van subsidies en financiële regelingen maken het gebruik van bodemwarmte aantrekkelijk op financieel gebied.

Comfort en veelzijdigheid

Warmtepompen met bodemwarmte bieden een constant en stabiel verwarmingscomfort. Ze kunnen niet alleen verwarmen, maar ook koelen. Dit maakt ze geschikt voor zowel de winter als de zomer, waardoor ze het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat kunnen bieden.

Onafhankelijkheid van externe energiebronnen

Door gebruik te maken van bodemwarmte en warmtepompen kunnen huishoudens minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en externe energieleveranciers. Ze kunnen hun eigen duurzame warmtebron creëren, wat de energiezekerheid vergroot.

Bodemwarmte met ARA Boringen

ARA boringen, dé specialist op het gebied van duurzaam verwarmd wonen. Wij zijn een gecertificeerd boorbedrijf met ruime ervaring in het realiseren van aardwarmteboringen en het installeren van warmtepompen.

  • Gegarandeerd een compleet draaiend systeem binnen 4 maanden na bestelling
  • Gespecialiseerd in verticale bron boringen tot 240 meter diep
  • Leveren en plaatsen warmtepompen

Benieuwd of uw huis geschikt is voor verwarmen met bodemwarmte? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Engewormer 18a, 1531MV, Wormer
ARA Kantoor: 06 39632486
info@araboringen.nl

Gecertificeerd BRL2100/11000 en 6000/21, ISSO9001 en VCA-Vol
Kvk: 72387831
IBAN NL16TRIO 03 7934 1336
BTW nr: NL859093414B01