Skip to main content

Interesse in aardwarmte? Hier vindt u antwoorden op de meest veelgestelde vragen over aardwarmte en alles wat u moet weten over deze duurzame energiebron.

1. Wat kost een grondboring?

Voor een gemiddelde nieuwbouwwoning liggen de totale kosten voor een grondboring tussen de € 25.000 – 45.000. De exacte prijs van de boringen is afhankelijk van de samenstelling en de kwaliteit van de grond.

2. Hoe diep moet je boren?

De diepte van de boring hangt af van de benodigde energie en vermogen die nodig is om uw huis te verwarmen en de hoeveelheid benodigd tapwater. Des te hoger het energie en vermogen, des te dieper de boring (of meerdere boringen). De reguliere diepte is tussen 100 en 250 meter diep.

3. Mag bij mij geboord worden?

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat houdt bij waar je in Nederland mag en kunt boren, daarvoor hebben zij een website ontwikkeld: de WKO-bodemenergietool, WKO staat voor warmte koude opslag. De tool geeft weer of een locatie te gebruiken is voor de toepassing van gesloten bodemenergiesystemen. 

De mogelijkheid om een gesloten bodemenergie toe te passen hangt af van een aantal aspecten. Allereerst moet de bodem geschikt zijn. Voor grote delen van Nederland is dit het geval.

4. Kan mijn huis op een warmtepomp verwarmd worden?

Voor een volledig elektrische warmtepomp is uw huis alleen geschikt als het goed tot zeer goed geïsoleerd is. Goed tot zeer goede isolatie houdt in dat de vloer, spouwmuur en het dak geïsoleerd zijn en dat er HR++ glas in de ramen zit. Het bouwjaar van je woning geeft een indicatie van de mate van isolatie. 

Belangrijk te weten: een warmtepomp werkt met laagwarmte, dit kan alleen met vloerverwarming en laagwarmteradiatoren/convectoren.

5. Ik heb radiatoren, kan ik mijn huis met een warmtepomp verwarmen?

Een warmtepomp en een radiator kunnen wel samenwerken. Veelal wordt er geadviseerd om vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren/convectoren te plaatsen in combinatie met een warmtepomp, maar het is in veel gevallen mogelijk een warmtepomp met bestaande radiatoren te combineren. 

6. Wat is het verschil tussen luchtwarmtepomp, bodemwarmtepomp en een hybride systeem?

Een luchtwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, een bodemwarmtepomp uit de grond, en een hybride systeem combineert beide met een traditionele verwarmingsbron. Luchtwarmtepompen zijn makkelijker te installeren, maar minder efficiënt bij koud weer. 

Bodemwarmtepompen zijn duurder in aanschaf maar kosten efficiënter. Ze vereisen meer ruimte en installatiekosten. 

Hybride systemen bieden flexibiliteit en efficiëntie, maar kunnen complexer zijn om te onderhouden. Ze zijn allergoedkoopst in aanschaf maar allerduurst in maandelijke lasten door het gasverbruik.

7. Hoe gaat een grondboring in zijn werking?

Het proces begint met de grondboring, wat doorgaans ongeveer 2 dagen in beslag neemt. In overleg bepalen we de meest gunstige positie, die minimaal 1,5 meter van de gevel op uw eigen terrein moet zijn. Indien nodig wordt er op minimaal 7 meter afstand een tweede lus geplaatst. 

8. Hoe lang duurt het van offerte aanvragen tot daadwerkelijke boring?

Wanneer u ons de opdracht geeft, zorgen wij ervoor dat u binnen vier maanden kunt genieten van een volledig functionerend aardwarmtesysteem. Het proces begint met een kennismakingsgesprek om te bepalen of uw huis geschikt is voor een warmtepomp. 

Vervolgens vragen we u een offerte aan te vragen, waarvoor we informatie nodig hebben over uw gebouw, het energieverbruik en de specifieke locatie en ondergrond. Na bevestiging van uw opdracht starten we met de voorbereidingen. 

Dit omvat het boren voor de aardwarmte en het plaatsen van de lus in de grond, gevolgd door het verlegwerk ter voorbereiding op de installatie van de warmtepomp. Tot slot helpen we u ook met het aanvragen van subsidies die beschikbaar kunnen zijn voor uw aardwarmteproject.

9. Hoeveel ruimte heb ik nodig in huis voor het plaatsen van een warmtepomp? 

Een Thermia waterpomp is ongeveer net zo groot als een gemiddelde koelkast, hier zijn nog een klein aantal appendages zoals een expansievat en leidingwerk die naast en boven de warmtepomp geplaatst dienen te worden. 

Een handige methode is: houd aan dat er een ruimte van 1.5 meter breed, 2.5 meter hoog en 1 meter diep nodig is.

Meer veelgestelde vragen over aardwarmte zijn te vinden in het kenniscentrum van Ara Boringen.

ARA Boringen

ARA boringen zijn ervaren professionals die gespecialiseerd zijn in het boren van aardwarmteputten en de installatie van aardwarmtesystemen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden om uw huis duurzaam te verwarmen met aardwarmte.

Benieuwd of uw huis geschikt is voor  verwarmen met aardwarmte? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Engewormer 18a, 1531MV, Wormer
ARA Kantoor: 06 39632486
info@araboringen.nl

Gecertificeerd BRL2100/11000 en 6000/21, ISSO9001 en VCA-Vol
Kvk: 72387831
IBAN NL16TRIO 03 7934 1336
BTW nr: NL859093414B01