Skip to main content

Bij ARA Boringen begrijpen we dat de initiële investering in aardwarmte een grote stap kan lijken. Daarom lichten we graag toe hoe deze technologie op lange termijn niet alleen een duurzamere, maar ook een financieel aantrekkelijkere keuze is. 

Wat is aardwarmte?

Aardwarmte is het benutten van warmte uit de aarde om gebouwen te verwarmen of te koelen. Deze techniek gebruikt de constante temperatuur van de aardbodem, waardoor het een stabiele en betrouwbare energiebron is.

Kosten aardwarmte

De aanleg van een aardwarmtesysteem vereist een voorafgaande investering. Deze kosten bestaan uit het boren van een of meerdere putten, de installatie van het warmtepompsysteem, en de aanleg van het interne distributiesysteem. Hoewel deze kosten hoger kunnen zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen, is het belangrijk om naar het grotere plaatje te kijken.

Kosten aardwarmte en de besparing op energiekosten

Eenmaal geïnstalleerd, zijn de operationele kosten van aardwarmtesystemen aanzienlijk lager dan die van traditionele systemen. Aardwarmte systemen zijn tot vijf keer efficiënter in het omzetten van energie, wat leidt tot een aanzienlijke vermindering van de energierekeningen. Gemiddeld kunnen huishoudens die overschakelen op aardwarmte hun energiekosten met 50% tot 60% verlagen. ARA Boringen zal bij de offerte een indicatie geven van het stroomverbruik bij een gemiddelde winter en een strenge winter.

Levensduur en onderhoud

Aardwarmtesystemen hebben een lange levensduur; de warmtepompen gaan gemiddeld 15 tot 25 jaar mee, terwijl het ondergrondse buizensysteem tot meer dan 50 jaar kan functioneren met minimaal onderhoud. Dit in tegenstelling tot traditionele verwarmings- en koelingssystemen, die vaker vervangen moeten worden. De grondboring kan daarom ook als een waardevermeerdering van je woning worden beschouwd, bij verkoop verdien je de investering meer dan terug.

Subsidies en overheidssteun

Veel overheden bieden subsidies en fiscale voordelen voor de installatie van duurzame energiebronnen, waaronder aardwarmte. Deze kunnen de initiële kosten aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd versnellen.

Milieu-impact

Naast de financiële besparingen draagt aardwarmte ook bij aan een lagere CO2-uitstoot. Door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen verkleint de ecologische voetafdruk van uw huishouden of bedrijf.

Hoewel de aanvangsinvestering voor aardwarmte hoger kan zijn, tonen de langdurige besparingen, de geringe onderhoudskosten, en de milieuvoordelen aan dat het een verstandige keuze is voor de toekomst. Bij ARA Boringen helpen we u graag om deze transitie zo soepel mogelijk te maken, met deskundig advies en kwalitatieve installatie. Stap vandaag nog over op aardwarmte en investeer in een duurzamere toekomst.

Meer informatie over kosten aardwarmte?

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten over de kosten aardwarmte of de mogelijkheden van aardwarmte voor uw situatie? Neem contact met ons op of vraag meteen een offerte aan. Samen maken we een verschil voor uw portemonnee en onze planeet.