Skip to main content

Gebruikt een warmtepomp krachtstroom?

Een warmtepomp is een efficiënte en duurzame oplossing voor het verwarmen van woningen. Het apparaat maakt gebruik van de warmte uit de omgeving, zoals de grond, het water of de lucht, om je huis te verwarmen. 

Echter, in tegenstelling tot normale huishoudelijke apparaten, vereist een warmtepomp meer spanning om goed te kunnen functioneren. Dit betekent dat een warmtepomp krachtstroom nodig heeft en daarvoor een verzwaring van je aansluiting vereist. Deze aansluiting staat bekend als een 3-Fase aansluiting.

3-Fase Aansluiting noodzakelijk

Een 3-fasenaansluiting is noodzakelijk wanneer het gelijktijdig verbruik van alle apparaten in de woning hoger ligt dan 8 kilowatt (kW). Dit komt doordat een warmtepomp een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit nodig heeft om de warmte uit de omgeving te onttrekken en deze naar een bruikbaar niveau te brengen voor verwarmingsdoeleinden.

In vergelijking met reguliere huishoudelijke apparaten, zoals een koelkast of een wasmachine, is het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp aanzienlijk hoger.

Met een 3-Fase aansluiting wordt de elektriciteit verdeeld over drie afzonderlijke stroomdraden, ook wel fasen genoemd. Dit zorgt voor een gelijkmatige belasting van het elektriciteitsnet en maakt het mogelijk om een grotere hoeveelheid elektriciteit te leveren. Het gebruik van krachtstroom is essentieel om ervoor te zorgen dat de warmtepomp optimaal kan functioneren en voldoende vermogen heeft om je woning efficiënt te verwarmen.

Aansluitingen controlen

Voordat je een warmtepomp installeert, is het belangrijk om te controleren of je huidige aansluiting geschikt is. Een reguliere enkelfase-aansluiting is mogelijk niet voldoende om de warmtepomp van voldoende stroom te voorzien. In dat geval moet je je aansluiting laten verzwaring naar een 3-Fase aansluiting. Dit vereist vaak de tussenkomst van een erkend installateur en een aanpassing in de meterkast.

Het hebben van een geschikte aansluiting voor je warmtepomp is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je systeem probleemloos werkt en een efficiënte verwarming van je huis mogelijk maakt.

ARA boringen

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het realiseren van duurzaam verwarmd wonen met een aardwarmtepomp.

Benieuwd of uw huis geschikt is voor  verwarmen met aardwarmte? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Engewormer 18a, 1531MV, Wormer
ARA Kantoor: 06 39632486
info@araboringen.nl

Gecertificeerd BRL2100/11000 en 6000/21, ISSO9001 en VCA-Vol
Kvk: 72387831
IBAN NL16TRIO 03 7934 1336
BTW nr: NL859093414B01