Skip to main content

Hoe werkt een aardwarmte systeem?

In de zoektocht naar duurzame energiebronnen wordt aardwarmte steeds populairder. Deze onuitputtelijke bron van energie biedt talloze voordelen, waaronder lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk. 

Hoe werkt een aardwarmte systeem?

Een aardwarmte systeem maakt gebruik van de natuurlijke warmte die zich diep in de aarde bevindt. Het systeem bestaat uit drie belangrijke componenten: de bodembron, de warmtepomp en het afgiftesysteem (vloerverwarming, wandverwarming of radiatoren) in huis.

  1. Bodembron

Om toegang te krijgen tot de aardwarmte, worden er door ARA boringen aardwarmteboringen uitgevoerd. Deze specialistische boortechniek maakt het mogelijk om warmte te gebruiken  uit de aardlagen. Ara boringen beschikt over de expertise en ervaring om op een efficiënte en veilige manier bodembronnen aan te leggen.

  1. Warmtepomp

Eenmaal de warmte uit de bodem is gewonnen, wordt deze via een warmtepomp naar een hogere temperatuur gebracht, zodat het bruikbaar is voor het verwarmen van woningen. 

Thermia Warmtepompen, het gerenommeerde Zweedse merk waarmee ARA boringen nauw samenwerkt, levert hoogwaardige warmtepompsystemen. Thermia bestaat sinds 1923 en is een pionier op het gebied van bodemenergie. In Zweden is dit een veel gebruikte techniek en al decennia lang produceren zij bewezen producten voor de particuliere markt in Zweden.

Thermia levert modulaire pompen van 7, 12 of 18 kw, de gangbare modellen zijn uitgerust met een intern boilervat van 184 liter, wat resulteert in bijna 300 liter tapwater. Dit is ruim voldoende bij normaal gebruik voor een huishouden van 5 personen. Indien gewenst kan er een externe boiler worden bij geplaatst die ook wordt verwarmd door de pomp. De pompen maken gebruik van het milieuvriendelijker koelgas R452B en behoren tot de stilste op de markt (29 – 42 db, vergelijkbaar met een koelkast).

Aardwarmte verwarmingssysteem

Het opgewarmde water van de warmtepomp wordt vervolgens via een buizensysteem naar het verwarmingssysteem in huis geleid. Dit kan een vloerverwarmingssysteem, radiatoren of een combinatie van beide zijn. Door de warmte gelijkmatig te verspreiden, zorgt het aardwarmtesysteem voor een comfortabel binnenklimaat.

Aardwarmte: Kosten en voordelen voor particulieren

Een veelgestelde vraag is vaak wat de kosten zijn voor particulieren om een aardwarmtesysteem aan te leggen. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen, zijn er op lange termijn aanzienlijke besparingen mogelijk op energiekosten. 

Bovendien zijn er diverse subsidies en financiële regelingen beschikbaar om de kosten te verlagen en de terugverdientijd te verkorten. ARA boringen kan particulieren adviseren over de kosten en de beschikbare subsidiemogelijkheden.

Aardwarmteboringen door ARA boringen

Als gecertificeerd boorbedrijf met ruime ervaring is ARA boringen dé specialist in het realiseren van aardwarmteboringen. 

Het team van experts beschikt over de kennis en technische vaardigheden om op een efficiënte en veilige manier de benodigde bodembronnen aan te leggen. Bovendien regelt ARA waar nodig de vergunningen of meldingen voor de aanleg van het systeem. Met een focus op kwaliteit en duurzaamheid zorgt ARA boringen ervoor dat uw aardwarmtesysteem optimaal functioneert.

ARA boringen levert hoogwaardige systemen die gebruikmaken van de onuitputtelijke energiebron die aardwarmte biedt. Met expertise in aardwarmteboringen en het aanleggen van bodembronnen staat ARA boringen garant voor een efficiënt en duurzaam verwarmingssysteem.

Maak vandaag nog de overstap naar aardwarmte en geniet van lagere energiekosten en een duurzame toekomst.

Benieuwd of uw huis geschikt is voor  verwarmen met aardwarmte? Neem contact met ons op voor meer informatie.

© ARA Boringen



Engewormer 18a, 1531MV, Wormer
ARA Kantoor: 06 39632486
info@araboringen.nl

Gecertificeerd BRL2100/11000 en 6000/21, ISSO9001 en VCA-Vol
Kvk: 72387831
IBAN NL16TRIO 03 7934 1336
BTW nr: NL859093414B01