Skip to main content

Hoe snel verdien je een warmtepomp terug?

Hoe snel en of je een warmtepomp terug verdient hangt af van heel veel factoren, maar de range bedraagt 5 tot 20 jaar. Voor sommige situaties is het zelfs zo dat het financieel niet aantrekkelijk is. 

Belangrijk is het onderscheid te maken tussen een lucht en een bodem warmtepomp. Bij een bodem systeem is de initiële investering hoger omdat er een aardlus moet worden aangebracht middels een grondboring, maar deze kun je zien als een waardevermeerdering van je huis omdat deze 50 jaar of langer mee gaat. En deze verdien je dus op een andere manier terug.

Belangrijkste factoren:

Energieprijs

De energieprijs speelt een grote rol bij het berekenen van de terugverdientijd. Met een warmtepomp verbruik je veel minder energie dan met traditionele verwarmingssystemen, en dus lagere energiekosten. De verwachting is dat in de toekomst de gasprijs zal gaan stijgen, zowel door schaarste als wel door ontmoedigende maatregelen vanuit de overheid.

Energieverbruik

Des te hoger je energieverbruik, des te sneller de terugverdientijd. Niet ieder huishouden gebruikt evenveel energie. Als je als groot gezin de hele dag je huis verwarmt en misschien ook nog de bovenverdieping en je gebruikt veel tapwater, dan gebruik je veel meer energie dan een alleenstaande die de hele dag op zijn werk is.

Isolatie van uw woning

Een goed geïsoleerde woning vermindert het warmteverlies en zorgt ervoor dat een warmtepomp haalbaar is. 

Subsidies en financiële regelingen

De Nederlandse overheid subsidieert momenteel de aanschaf van een warmtepomp, dit verkort de terugverdientijd aanzienlijk, zie voor info:  ISDE: Warmtepomp woningeigenaren (rvo.nl)

Ontwerp van het systeem

Afhankelijk van de woning en behoeften kunnen de kosten voor een warmtepomp verschillen: aanpassingen aan het afgiftesysteem en leidingwerk, etc.Benieuwd of uw huis geschikt is voor  verwarmen met aardwarmte? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Engewormer 18a, 1531MV, Wormer
ARA Kantoor: 06 39632486
info@araboringen.nl

Gecertificeerd BRL2100/11000 en 6000/21, ISSO9001 en VCA-Vol
Kvk: 72387831
IBAN NL16TRIO 03 7934 1336
BTW nr: NL859093414B01