Skip to main content

Kan een warmtepomp ook koelen?

Een warmtepomp staat bekend als een energie-efficiënte oplossing voor het verwarmen van woningen. Maar wist u dat een warmtepomp ook gebruikt kan worden om te koelen? 

Met de groeiende vraag naar duurzame koeltechnieken, biedt de warmtepomp een uitstekende mogelijkheid om je huis op een milieuvriendelijke manier te koelen. In dit artikel bespreken we hoe een warmtepomp kan worden ingezet om koeling te realiseren en de voordelen die dit met zich meebrengt.

Hoe werkt koelen met warmtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van een ingenieus systeem dat warmte van een bron naar een doel overbrengt. In de zomer kan de warmtepomp dit proces omdraaien en warmte uit je huis halen, waardoor het interieur wordt gekoeld. Dit wordt mogelijk gemaakt door de warmtepomp in de ‘koelmodus’ te zetten.

Het koelen met een warmtepomp kan op twee manieren worden gerealiseerd: via een lucht/water-warmtepomp of via een grondgebonden warmtepomp met een bodem/water-systeem. Beide systemen maken gebruik van een koudemiddel en een compressor om warmte te verplaatsen.

Bij een lucht/water-warmtepomp wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en via het koudemiddel naar buiten afgevoerd. Bij een grondgebonden warmtepomp wordt de warmte uit de bodem gehaald, waarna het koudemiddel deze warmte afgeeft aan het watercircuit van het koelsysteem.

Voordelen van koelen met een warmtepomp

  • Energie-efficiëntie: Een warmtepomp gebruikt aanzienlijk minder energie dan traditionele airconditioners om dezelfde koelcapaciteit te leveren. Dit betekent lagere energiekosten en een verminderde impact op het milieu.
  • Duurzaamheid: Door een warmtepomp te gebruiken voor koeling, verminder je de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, omdat warmtepompen gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen zoals de lucht of de bodem. Dit draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van een groenere leefomgeving.
  • Multifunctionaliteit: Een warmtepomp biedt niet alleen koeling, maar ook verwarming en de mogelijkheid om warm water te produceren. Hierdoor heb je met één systeem het hele jaar door controle over het binnenklimaat, wat kostenbesparend en gemakkelijk in onderhoud is.
  • Comfort: Het koelen met een warmtepomp zorgt voor een gelijkmatige en constante temperatuur in huis. Dit creëert een aangename en comfortabele leefomgeving, waarbij temperatuurverschillen en tocht worden geminimaliseerd.

ARA boringen

Bij Ara Boringen zijn we gespecialiseerd in het realiseren van aardwarmteboringen en het installeren van warmtepompen voor duurzaam verwarmd wonen. Ons installatieteam zorgt ervoor dat uw warmtepomp vakkundig geplaatst wordt en naadloos wordt aangesloten op uw afgiftesysteem.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het realiseren van duurzaam verwarmd wonen met een aardwarmtepomp.

Benieuwd of uw huis geschikt is voor  verwarmen met aardwarmte? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Engewormer 18a, 1531MV, Wormer
ARA Kantoor: 06 39632486
info@araboringen.nl

Gecertificeerd BRL2100/11000 en 6000/21, ISSO9001 en VCA-Vol
Kvk: 72387831
IBAN NL16TRIO 03 7934 1336
BTW nr: NL859093414B01