Skip to main content
Ontdek de voordelen van bodemenergie. Duurzaam, stabiele kosten en comfortabel binnenklimaat. Neem contact op met ARA Boringen

Wat is bodemenergie?

Bodemenergie systemen halen hun energie uit aardwarmte, deze termen worden dan ook veelal door elkaar gebruikt.

De kracht van bodemenergie/aardwarmte

  • Aardwarmte is een buitengewoon efficiënt systeem voor verwarming en koeling dat resulteert in de laagste maandelijkse kosten. 
  • Het biedt altijd een comfortabel binnenklimaat en met een bodemgebonden warmtepomp kan het systeem warmte, koeling en tapwater leveren. 
  • Met aardwarmte kunt u een duurzaam systeem creëren dat zorgt voor de grootste CO2-reductie bij verwarming en koeling. 
  • Bovendien is het ondergrondse deel van het systeem ontworpen om minimaal 50 jaar mee te gaan, dit geeft een flinke waardevermeerdering op uw woning.

ARA Boringen is gespecialiseerd in het leveren van aardwarmteoplossingen voor zowel bedrijven als particulieren.

Alles over aardwarmte/bodemenergie

Wat is aardwarmte?

Aardwarmte maakt gebruik van warmte uit de grond. De temperatuur in de kern van de aarde is 5000 °C en bijna overal heeft de bodem op één kilometer diepte een temperatuur van 35 °C tot 40 °C, in Nederland begin je met een oppervlaktetemperatuur van 10 graden en ongeveer elke 100 meter dieper is het 3,2 graden warmer. 

Hoe werkt aardwarmte?

Aardwarmte kan op verschillende manieren gebruikt worden voor verwarming:

  • Geothermisch: er wordt vanuit minimaal 500 meter onder de grond warm water opgepompt. Dit warme water uit de diepe ondergrond wordt gebruikt om (via een warmtewisselaar) leidingwater of CV water te verwarmen. 2. Open bodem energie systeem,  of warmte- koudeopslag (wko).  Er worden onttrekkings- en infiltratiebronnen gemaakt.Het grondwater pompt men vervolgens eerst uit de bron omhoog , en dan wordt het grondwater na gebruik voor verwarming en/of verkoeling weer terug in de bodem geïnjecteerd.
  •  Gesloten bodem energie systeem: er wordt een vloeistof, met antivriesmiddelen in buizen door de bodem geleid. De warmte en koude uitwisseling met het grondwater vindt plaats via het contact met de wand van het gesloten buizenstelsel in de grond. Een andere naam voor deze systemen is daarom ‘bodemwarmtewisselaar’.

Aardwarmte is een duurzame manier om huizen, gebouwen en tuinbouwkassen te verwarmen. Het is een techniek die nog in ontwikkeling is. Om de techniek verder te brengen stimuleert de overheid deze bron van duurzame energie middels subsidies.

Is aardwarmte duurzaam?

Ja, aardwarmte is een duurzame manier om gebouwen en huizen te verwarmen. Om een gebouw te verwarmen is aardwarmte eneregtisch het meest gunstig, wat leidt tot het laagste energieverbruik en CO2 uitstoot.

Wat is het voordeel van aardwarmte?

Stabiele kosten

Je hebt geen fossiele brandstof nodig en bent dus niet gebonden aan de onvoorspelbare gasprijzen. De kosten van aardwarmte zijn afhankelijk van de elektriciteitsprijs en kan ook (gedeeltelijk) zelf worden opgewekt met zonnepanelen. 

Duurzaamheid

Aardwarmte past binnen een duurzame energiemix omdat er bij de winning, het transport en het gebruik nauwelijks CO2 of fijnstof vrijkomt.

Is aardwarmte gratis?

De energie die in de aarde is opgeslagen, is een onuitputtelijke bron van duurzame energie. De aardwarmte zelf is gratis. Maar om deze te kunnen gebruiken, is een bron en een warmtepomp nodig die de aardwarmte omzet in warmte voor uw verwarming of warm tapwater.

Hoe diep moet je graven voor aardwarmte?

Bodemenergie en aardwarmte voor geothermiek boor je 500 meter of dieper, voor open of gesloten bodem energie systemen boor je van 100 tot 300 meter diep. 

Is aardwarmte goedkoper dan gas?

De maandlasten zijn lager. De grootste kostenpost is de voorbereiding en aanleg van het systeem. Die kosten zijn eenmalig en ziet u ook terug in waardevermeerdering van uw woning. 

Geeft de overheid subsidie voor aardwarmte?

Ja, er bestaan subsidies en programma’s vanuit de overheid om aardwarmte te stimuleren. Vanaf 1 januari 2022 is de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie) voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten.

Kan aardwarmte opraken?

Nee, aardwarmte kan niet opraken. De aarde is een vrijwel onuitputtelijke energiebron, vergelijkbaar met de zon. Onze aardbol is warm van binnen, De temperatuur in de kern van de aarde is 5000 °C en bijna overal heeft de bodem op één kilometer diepte een temperatuur van 35 °C tot 40 °C, in Nederland begin je met een oppervlaktetemperatuur van 10 graden en ongeveer elke 100 meter dieper is het 3,2 graden warmer. Met open en gesloten energie systemen kun je bovendien in de zomer de bodem regenereren met warmte die je uit je huis onttrekt voor koeling.

Wat kost boren naar aardwarmte?

De kosten variëren afhankelijk van de grootte van de woning, de isolatiegraad en tapwater behoefte.  De kosten voor een boring beginnen bij 5500, de aanleg van een compleet systeem inclusief warmtepomp begint bij 20000 euro. Via subsidie kunt u, afhankelijk van het systeem tot 4500 euro terug vangen.  Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met ARA Boringen.

Is aardwarmte betrouwbaar?

Ja, aardwarmte is een betrouwbaar en duurzaam alternatief voor aardgas. Het kan ongeveer 30% van de huidige warmtevraag voor woningen en gebouwen invullen.

Meer weten over aardwarmte/bodemenergie?

Neem vandaag nog contact op met ARA Boringen om de mogelijkheden van aardwarmte voor uw woning of bedrijf te bespreken.

Benieuwd of uw huis geschikt is voor  verwarmen met aardwarmte? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Engewormer 18a, 1531MV, Wormer
ARA Kantoor: 06 39632486
info@araboringen.nl

Gecertificeerd BRL2100/11000 en 6000/21, ISSO9001 en VCA-Vol
Kvk: 72387831
IBAN NL16TRIO 03 7934 1336
BTW nr: NL859093414B01