Skip to main content

Het verschil tussen lucht- en bodemwarmtepompen

Bij het zoeken naar duurzame verwarmingsoplossingen voor uw woning, komt u al snel uit bij warmtepompen. Warmtepompen halen energie uit natuurlijke bronnen en kunnen zowel je huis verwarmen als koelen. Een warmtepomp werkt met hetzelfde principe als een koelkast. Deze haalt warmte uit de kast en geeft deze af aan de omgeving via een condensor. 

Een warmtepomp haalt warmte uit een bron, dit kan zijn lucht of water en werkt volgens een kring proces:  Het koudemiddel, een vloeistof die reeds op lage temperatuur kookt, loopt in een kring en wordt achtereenvolgens verdampt, gecomprimeerd, gecondenseerd en geëxpandeerd. De warmte die hierbij vrijkomt wordt afgegeven aan het afgiftesysteem (bijvoorbeeld vloerverwarming of radiatoren)

Wat is een luchtwarmtepomp?

Een lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze warmte om uw huis te verwarmen. Het werkt volgens het principe van warmteoverdracht, waarbij de warmtepomp de warmte uit de lucht onttrekt, deze versterkt en vervolgens afgeeft aan het verwarmingssysteem van uw huis. 

Hoewel luchtwarmtepompen minder efficiënt zijn bij lage temperaturen, zijn ze eenvoudiger te installeren en hebben ze meestal een lagere initiële investering. Bij temperaturen onder de zeven graden begint de pomp minder efficiënt te werken en moet dan elektrisch bijstoken om de benodigde warmte te bereiken, daardoor heeft een lucht warmtepomp hogere lasten voor elektriciteit.

Wat is een bodemwarmtepomp (water warmtepomp)?

Een bodemwarmtepomp, ook wel water warmtepomp genoemd, maakt gebruik van de constante temperatuur diep in de grond om warmte te onttrekken. 

Door middel van aardsondes of bodemcollectoren worden buizen in de grond geplaatst, waarin een vloeistof circuleert. Deze vloeistof neemt de warmte op uit de bodem en wordt naar de warmtepomp geleid. Daar wordt de warmte versterkt en gebruikt voor de verwarming van je huis. Bodemwarmtepompen zijn efficiënter dan luchtwarmtepompen en hebben een hoger rendement, zelfs bij koude buitentemperaturen.

Belangrijkste verschillen:

  1. Efficiëntie: Bodemwarmtepompen hebben een hoger rendement en werken efficiënter dan lucht warmtepompen, vooral bij koudere buitentemperaturen. Dit betekent dat je met een bodemwarmtepomp lagere energiekosten hebt. Dit geldt ook voor koeling, de bodemwarmtepomp koelt efficiënter en heeft daardoor lagere maandlasten.
  2. Installatie: Luchtwarmtepompen zijn eenvoudiger en goedkoper te installeren dan bodemwarmtepompen. Bij bodemwarmtepompen is het nodig om aardsondes of bodemcollectoren in de grond te plaatsen, wat meer werk en kosten met zich meebrengt.
  3. Ruimte Vereisten: de binnen unit is voor beide systemen even groot. Luchtwarmtepompen hebben een buitenunit nodig die plek inneemt in je tuin of balkon. Bodemwarmtepompen maken gebruik van een lus in de grond, na de boring in de tuin zie je daar niets meer van.
  4. Geluid: bodemwarmtepompen zijn stiller, dit geldt voor de binnen unit, maar de buitenunit van een lucht warmtepomp kan soms zelfs leiden tot geluidsoverlast, een bodemwarmtepomp heeft geen buitenunit, en daar speelt dit probleem dus niet.
  5. Milieu-impact: Beide typen warmtepompen dragen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzaam verwarmd wonen. Echter, omdat bodemwarmtepompen efficiënter werken, hebben ze een iets kleinere ecologische voetafdruk dan lucht warmtepompen.

ARA Boringen

Bij ARA Boringen begrijpen we het belang van duurzaam verwarmd wonen. Als gecertificeerd boorbedrijf staan we klaar om je te helpen bij het realiseren van aardwarmteboringen en het installeren van zowel lucht- als bodemwarmtepompen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een advies op maat en ontdek welke duurzame verwarmingsoplossing het beste bij jou past.



Benieuwd of uw huis geschikt is voor  verwarmen met aardwarmte? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Engewormer 18a, 1531MV, Wormer
ARA Kantoor: 06 39632486
info@araboringen.nl

Gecertificeerd BRL2100/11000 en 6000/21, ISSO9001 en VCA-Vol
Kvk: 72387831
IBAN NL16TRIO 03 7934 1336
BTW nr: NL859093414B01